Az kalorili, yüksek proteinli ve ekonomik bir besin olan tavuk Türk Mutfağı’nda olduğu gibi dünya mutfaklarında da ayrı bir yere sahiptir. Her ülkede sevilerek yenilen bir tavuk yemeği mutlaka vardır. Hem kolay pişen hem de kolay sindirilen tavuk eti, her türlü damak zevkine hitap edecek lezzete sahiptir.

Tavuk eti, protein, fosfor, yağ, B2, B3 ve B6 vitaminleri yönünden zengin ve dolayısıyla da sağlık için çok önemlidir. Besleyici özelliklerinin yanı sıra düşük kalorili oluşu nedeniyle tavuk, özellikle diyet yapanların menülerinde ilk sırada yer alır. Tavuk eti, kırmızı ete oranla çok daha az enerji içerir.

Tavuk etinin bir diğer özelliği de hem farklı pişirme teknikleri ile hem de pek çok baharat ve sebze ile uyumlu olmasıdır. Başka hiçbir et, tavuk gibi çeşitli kullanımlara uygun değildir. Köri, zencefil, soya sosu, kırmızıbiber, domates, kekik, mantar, salatalık turşusu, ekşi krema gibi çok çeşitli malzeme ve baharatı tavuk ile birlikte kullanabilirsiniz. Tavuk, haşlama, ızgara, kızartma ve fırında hazırlanabilir. Tavuk eti kadar suyu da çok faydalıdır. Bütünden haşladığınız tavuğun tüm vitamin ve mineralleri suyuna geçer. Özellikle hastalık dönemlerinde tavuk suyuna çorba tüketmenin hastalara güç kazandırdığı bilinmektedir. Tavuk suyunu sadece çorba için değil aynı zamanda çeşitli yemeklerin yapımında da kullanabilirsiniz. Bu da hazırladığınız yemeğin çok daha vitaminli ve sağlıklı olmasını sağlayacaktır.

Hem etinden hem de suyundan faydalanabilen tavuk, günlük menülerin olduğu kadar şık davet sofralarının da vazgeçilmez tatlarındandır. Tarih boyu pek çok ziyafet, düğün… gibi özel günlerde de sıklıkla tüketilmesi tercih edilen tavuk kralların sofralarını da süslemekteydi. Kral IV. Henry, kendisi için hazırlanan sofralarda, son derece şifalı bir besin olan tavuk etinin olmasını özellikle talep etmekteydi.

Sizlerde haftada en az bir defa tavuk yemeği pişirerek bu sağlık yüklü mineral ve vitamin deposunu menülerinizde yer vermeyi ihmal etmeyin.

Leave a Reply

  1. Mantar Sote Tarifi

    […] küçük küçük doğrayalım. Sıvıyağın yarısını tavaya alıp kızdıralım. Kuşbaşı tavuk etlerini tavaya aktarıp kızartalım. Sık sık çevirerek, etlerin etrafı beyaz bir renk alıp […]

  2. Taşlık Kebabı

    […] bir tür tavuk sakatatıdır. Tavuk sindirim sisteminin bir bölümü olan taşlık ile sebzeli sote, kavurma ve […]