FREE WORLDWIDE SHIPPING OVER $100

LAST CALL: LOWEST PRICE GUARANTEE 50% OFF. EXPLORE

İçecek Tarifleri

Kahvenin Ege tadı: Dibek kahvesi

Ege’de, Türk ve Rum kültürünün ortak lezzeti dibek kahvesi, turizmde tek başına cazibe unsuru oluşturuyor. Ege’de, Türk ve Rum kültürünün ortak lezzeti olan “dibek kahvesi”nin yaşatıldığı Foça’nın Kozbeyli köyü, yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri oldu. Kozbeyli’de yaşatılan asırlık “dibek kahvesi” geleneği, köye gelen yerli ve yabancı turistler tarafından yeniden keşfedildi.

Doğası, bozulmamış mimari yapısı, misafirperver insanları ve meşhur dibek kahvesi ile Kozbeyli köyü, yeni bir alternatif turizm merkezi olma yolunda ilerliyor.

Kozbeyli köyünde 20 yıldır dibek kahvesi ile ünlü “Şakir’in kahvesi”ni işleten 51 yaşındaki Şakir Yalavaç, köyünü ve Dibek kahvesini anlattı.

Köylerinin 700 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu ifade eden Yalavaç, Kozbeyli’nin Türkler tarafından kurulan bir köy olduğunu, ancak mübadele öncesine kadar Türk ve Rum nüfusun birlikte yaşadığını belirtti.

Yalavaç, bugün köyün adının duyulmasını sağlayan dibek kahvesinin de bu birlikteliğe dayanan ortak bir lezzet olduğunu dile getirerek, “Dibek kahvesiyle Ege köyleri arasında yıldızı parlayan Kozbeyli, yerli turistler kadar yabancı turistlerin de ilgisini çekiyor” dedi.

İŞİN SIRRI KAHVENİN ÖĞÜTÜLMESİNDE

Dibek kahvesinin tükenmekte olan bir gelenek olduğunu ve bu geleneğin Kozbeyli’de yaşatılmakta olduğunu belirten Yalavaç, dibek kahvesinin bir kahve pişirme şekli değil, kahve öğütme yöntemi olduğunu kaydetti.

Yalavaç, bu geleneksel lezzetin, kahvenin taş dibekte öğütülmesiyle elde edildiğini dile getirerek, şu bilgileri verdi: “Kavrulan kahve, yuvarlak, içi çukur, taştan yapılmış bir dibek içinde demir tokmakla dövülüyor. Buradan elde edilen kahve elekten geçirildikten sonra pişirilir. Bu yöntemle öğütülen kahve koyu kıvamlı olur, yağını kaybetmez ve ağızda çok hoş bir tat bırakır. Her siparişin kahvesini ayrı ayrı tek fincanda pişiriyoruz. Fincanlarımızın kulpu yok. Pişen kahveyi, lokumla birlikte servis ediyoruz.”

Kozbeyli’de 12 yıldır turizm işletmeciliği yapan ve konuklarına mutlaka dibek kahvesi de ikram eden 67 yaşındaki Mehmet Tepe ise dibek kahvesi yapmak için kullanılan dibeklerin, Foça’nın taş ocaklarından çıkarıldığını anlatarak, “Doğal yapısı itibariyle yeni çıkarıldığında yumuşak olan bu taşlar, oymaya ve işlemeye elverişli oluyor. Ancak taş doğadan çıktıktan bir süre sonra sertleşiyor.” dedi.

Dibek kahvesi, Türk kahve kültürünün özgün bir versiyonudur ve adını, kahvenin öğütüldüğü özel bir taş olan dibekten alır. Geleneksel olarak, kahve çekirdekleri elle veya dibekte dövülerek ince bir toza dönüştürülür. Bu yöntem, kahvenin aromasını ve lezzetini maksimize eder.

Dibek Kahvesi Tarifi:

Malzemeler:

  1. 2 çay kaşığı ince öğütülmüş dibek kahvesi
  2. 1 fincan su
  3. Şeker (isteğe bağlı)
  4. Geleneksel Türk kahvesi fincanı ve cezve

Yapılışı:

  1. Cezveye su ve isteğe bağlı şeker ekleyin.
  2. Su ısındığında dibek kahvesini ekleyin.
  3. Orta ateşte kahveyi karıştırarak pişirin.
  4. Kahve kaynamaya başladığında fincana dökün.

Dibek kahvesi, geleneksel Türk kahvesine göre daha yumuşak bir tada sahiptir ve genellikle Türk lokumu veya diğer tatlılarla servis edilir.