Bugün sizlere Kıbrıs’a özgü bir tatlı olan porto tatlısından bahsedeceğim. Kıbrıs’ın Kuzey-Batısında bilinen ve yapılan bu tatlı sadece evlerde yapılmakta. Dedemin dedesi geçimini bu işten kazanıyordu. Bu nedenle aile ismimiz Porto. Tarifine geçmeden önce belirtmem gereken bu tatlının 300-350 yıl önce kasabalarda düzenlenen panayırlarda satıldığı ve şu an nasıl lokma ve şamişi tatlısı panayırlarda revaçta ise ozaman da porto tatlısı revaçtaydı. 3 gün boyunca pişirilip sunuma sunulan zor ve zahmetli bir tatlıydı. Odun kömüründe büyük kazanlarda pişirilen bu tatlı oldukça besleyici ve enerji vericidir. Yörede yetişen ürünlerden yapıldığı için bulması kolay ve ucuzdu.

Ama maalesef gereken önem ve ilgi gösterilemedi. Büyük dedelerim bu işi savaş ve göç olayları ve değişen yaşam şartlarından dolayı bırakmak zorunda kaldılar. Ama kendi çocuklarına öğreterek kuşaktan kuşağa yayılmasını sağladılar. Porto ailesi olarak her yıl temmuzun ilk pazarı büyük bir piknik ve tanıtım organizasyonu düzenliyoruz. Bayrak Radyo Televizyonu’nda yayınlanan bir programda bu tatlımızı tanıtma fırsatı buldum. Ayrıca hala daha yazmakta olduğum “Kıbrıs Yöresel Yemekleri” isimli kitabımda da geniş ve detaylı bir şekilde yer verdim. Bu tatlının otel ve restoranlarda yapılıp, ikram edilmesi, tanıtılması ve tüm dünya insanlarına aktarılması en büyük arzumdur. Şimdi de Porto tatlısının tarifini sizinle paylaşmak istiyorum. Takdir edersiniz ki orijinal tarifin tamamını yayınlamak olmaz.

Porto Tatlısı:

  • Herselik buğday
  • Susam
  • Harnup (keçi boynuzu) Pekmezi
  • Gül Damlası Otu
  • Festikan Otu

Yapılışı:
Herselik buğday geceden ıslatılır. Büyük bir tencerede pişirilmeye başlanır. İçerisine susam konur ve oda iyice pişirilir. Harnup pekmezi eklenerek hafif ateşte saatlerce karıştırılarak pişirilir. Gül damlası otu ve festikan otu konarak ertesi güne kadar bekletilir. Ertesi gün ve diğer gün bu pişirme işlemine devam edilir. Soğuk bir şekilde servis edilir. Dayanıklı, sağlıklı, az maliyetli ve saklaması kolay bir tatlı. Kolesterol ve zararlı madde içermez. Buzdolabında günlerce saklanabilir. Otel ve restoranların bu ve buna benzer tatlıların üretimini ve tanıtımını üstlenmeleri gerekir. Tüm sektör çalışanlarına saygılar.

Kozan Tunç

Hotel Piabella F&B Müdürü

Leave a Reply

  1. AYSEL DEMİRBAŞ

    Selamlar, tarifinizi denemek istiyorum…gül damlası otu ve festika otu aktarlarda bulunabilir mi…Birde miktarları yazmamışsınız…ne kadar buğdaya ne kadar susam.bunları SAKLADIKTAN SONRA tarif vermenizin bir anlamı olmuyor…keşke yazsaydınız…festika fesleğen otu mudur…iyi çalışmalar ve iyi günler…

  2. kozan tunc

    festikan fesleğen dediğimiz akdeniz bölgesinde yetişen bir tür ot.ayrıca güldamlası sadece kıbrısta yetişen çok keskin ve aroması güçlü olan bir tür bitki.tarife gelince de;1 kg.herselik buğday,yarım kilo keçi boynuzu pekmezi,yarım kilo susam ve bir tutam fesleğen ve güldamlası otu…

  3. buket esendag

    bu tatlinin sekli nasil olur.Pisince tepsiye dokup helve gibi dilimlenir mi?

    1. Narin N. Civan

      Güldamlasının Türkiyede ıtır olarak bilindiğini eklemek arzusu hissettim..bilginize….

      1. kozan tunc

        Doğrudur… Türkiye de ıtır olarak da biliniyor… Tat ve aroma olarak bölgesel ve yöresel farklılıklar gösterebilir…

    2. kozan tunc

      Porto tatlısı koyu siyah renkte ve yoğun lapa şeklinde olur… Pişirme süresi ne kadar uzun olursa o kadar dayanma süresi artıyor…