Dünya mutfaklarının sevilen baharatlarından tarhun otunu kısaca incelemiştik. Şimdi de sıra, bu otla hazırlanan özel sosuyla, bir biftek tarifinde… Malzemeler 1.2 kg filet biftek Deniz tuzu ve karabiber 2 çay kaşığı zeytinyağı Semizotu Sosu için 500 gram domates 5 çay kaşığı ketçap 1 çay kaşığı hardal Azıcık acı sos 1 limon suyu 2 çay kaşığı…

Kökeni Sibirya olan ve günümüzde Asya, Avrupa’da sık görülen bir ot türüdür tarhun. Anadolu’da da yer yer tarhun otu yetişen ya da yetiştiriciliği yapılan yöreler mevcut. Oldukça keskin ve hoş kokulu olan bu yeşil bitki, hem taze hem de kurutulup toz haline getirilerek baharat olarak kullanılır. Rus ve Fransız olarak iki türü vardır. Rus tarhunu…

Birçok çeşidi Hindistan ve Uzakdoğu’dan gelen, ülkemizde de yoğun olarak üretilebilen baharatlar ve otlar, balık ve deniz ürünleri ile yapılan yemeklerde kullanıldığında nefis tatlar ortaya çıkıyor. Baharatların büyük bir kısmının üretim yeri bilindiği gibi Hindistan ve Uzakdoğudur. Çin’de, Hindistan’da ve Güneydoğu Asya’da üretilen baharatlar uzun yıllar boyu “Baharat Yolu” diye bildiğimiz, ülkemizden geçen ticaret yolu…

Baharatlar sofralarımızın sadece katkısı, kokusu değil, Türk mutfağının damak tadı kültürünü oluşturan en önemli malzemeleridir. İşte A’dan Z’ye baharat çeşitleri… Acı Kırmızı Toz Biber : Acı ve tatlı taze biberlerin kurutulup, dövülmesinden elde edilmiştir. Sıcak yöre yemeklerinin çoğunda kullanılır. Adaçayı : Ballıbabagillerden kokulu bir bitkidir. Ege bölgesinde, çay yapılan bir aromalı ot. Avrupa ülkelerinin mutfaklarında…