Ahtapotu temizlenmiş ya da dondurulmuş olarak alın. Ahtapotu 1 diş sarımsak ve 4 sap maydanozla birlikte bir tencereye koyun. Üzerini kaplayacak kadar su ilave edin. Ahtapot iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın. Haşlanmış ahtapotu küçük doğrayın. Salata kasesine koyup, üzerine beyaz şarap gezdirin. Sosunu hazırlamak için, zeytinyağı, limon suyu, ezilmiş 2 diş sarımsak, tuz ve karabiberi karıştırın.…

Cunda benim için yıllanmış şarapla eş değerde…. Zaman geçtikçe sanki üzerine daha bir güzellik daha bir naiflik oturuyor. Cunda’nın dar sokaklarını gezerken ve ya eski taş Rum evlerine bakınca yaşanmışlığın izlerini hala görürsünüz. Ada’nın bir diğer büyük kültür mirası da tabii ki de mezeleri. Her bir restorandaki tarif kendine özgü. Kimi aileden kalan tarifler kimileri…

Malzemeler 300 gr. haşlanmış ahtapot, 30 sap yeşil kuşkonmaz, 30 parça kıyılmış domates, 230 gr. yabani roka, 2 diş kıyılmış sarımsak, 10 fesleğen yaprağı, 2 tutam taze kekik, 6 çorba kaşığı zeytin yağı, 2 çorba kaşığı sirke, 2 adet limonun suyu, 60 gr. ezilmiş siyah zeytin, tuz, karabiber Hazırlanışı Ahtapotlar ve 2 çorba kaşığı sarımsaklı…

Son günlerde en sık karşılaştığımız sorular arasında ‘iyi balıkçı lokantası hangisidir?’ sorusu da yer alıyor. Birkaç yazdır, Bodrum-Gümüşlük, Ayvalık-Cunda gibi özellikle yeni açılmış bazı balıkçı restoranlarında karşılaştığımız ‘esintiler’ arasında deniz ürünlerine kebap muamelesi yapılması hayli ‘moda’… Pek de memnun olmuyoruz açıkçası. Bu yazın başında da Bodrum’un şirin balıkçı köyü Gümüşlük’te karşılaştık ‘deniz kebapları’ ile… Tamam,…

Sıcak havaların vazgeçilmezi hafif yemeklerdir. Restoranlarda dikkat çeken ise tapas mönülerinin zenginleşmesi. İspanyol mutfağından dünyaya yayılan tapaslar ya da aperatifler hem karnı doyurur hem de damakta lezzet patlaması yapar. Ünlü restoranların şeflerinden bu yazın en iyi aperatiflerinin tariflerini aldık. İşte tarifler… Çıtır Nohut Tünel Meydanı’nın İspanyol tapasçısında Que Tal’da her çeşit aperatif bulabilirsiniz. Mekanın özel…

Girit’e hiç gitmedim, ama Cunda’ya sık sık… Cunda benim için Girit demek… Giritli Türklerin Türkiye-Yunanistan Nüfüs Mübadelesi ile Türkiye’ye gelenlerin büyük bir çoğunluğu Cunda ya da şimdiki adı ile Alibey Adası’na yerleştiler. Kendi aralarında Yunanca’nın Girit lehçesi ile konuşmalarından anlarsınız onların Girit’e duydukları özlemi… Cunda sokaklarında dolaşırken, ya da Girit göçmeni yaşlı komşuma ne zaman…

Türkiye’de 2013’te damağıma ve belleğime kazınan 10 lezzeti yazıyorum bu hafta. Bazıları evlerde bazıları ise lokantalarda karşıma çıktı. Eskiden, benim öğrencilik yıllarımda yerli malları haftası vardı. Yerli malları kullanmaya teşvik edilirdik. Şimdi modernleştik. Artık bu tip kampanyaları modası geçmiş olarak görüyoruz. İşin garip tarafı muhafazakar geçinen kesim ve iktidarların zamanında ülkemiz bir yandan betonlaşıyor, tarihi…

BBC’nin ‘Ölmeden Önce Görülmesi Gereken Yerler’, ‘Yapılması Gereken Şeyler’ tarzı listeleri büyük ilgi gördü. Kitap olarak Türkiye’de de yayımlanan bu listelerin bir de ünlü yiyeceklerle ilgili olanı var. İzleyicilerin oylarıyla derlenen bu liste, kanalın sempatik yemek şefi Ainsley Harriott’ın sunduğu bir program olarak televizyonda da yayınlandı. İşte ‘Ölmeden Önce Tatmanız Gereken 50 Lezzet’. 1. Taze…

Peru denince yemek olarak akla ilk gelen şey ‘ceviche’ (cebiche de denir. ‘seviçe’ okunur). Balık ve diğer deniz mahsullerinden yapılıyor. Ahtapottan yapılan seviçe de oldukça yaygın. Yerli halk, denizden gelen ucuz ve bol bir gıda olan balık türlerini en kolay ‘pişirme’ yöntemi olan asit içinde turşu gibi oldurmak tekniğini çok eskiden keşfetmiş. Ancak İnka yerlileri…

Psikoloji eğitiminden sonra Amerika’da aşçılık okuyan Didem Şenol, şimdi de Karaköy’de kendi lokantasını açtı. Lokanta Maya‘nın fiyatları esnaf lokantasından farksız, ama sunumu ve özgünlüğü açısından pahalı restoranlara meydan okuyor. Bazen aşçılık öğrenimi görmek isteyen yakınlarımın çocukları, seçim yapmadan önce benimle görüşür. Onlara aşçılığın ne kadar zahmetli, özverili bir iş olduğunu anlatırım. Özellikle genç kızlara kendilerini…