Anayurdu, Akdeniz havzası olan hardal, ilkçağlardan bu yana tanınan ve kullanılan keskin kokulu bir bitkidir. Hardalın sofralarımıza uzanan öyküsü işte bu bitkinin yakıcı tohumlarından başlar… Eski çağlardan beri yemekleri tatlandırmada kullanılan hardalın günümüzde pek çok türü bulunmakta. Hardal ile ilgili ilk tarifin 4. yüzyılda yazıldığı söylenmektedir. Pek çok uygarlık ve medeniyet tarafından tüketilen hardal, her…

Bugüne kadar yer yüzünde sayısız sofralar kurulup dağılmıştır; bugünden sonra da kurulup dağılacak bir hayli sofralar vardır. Biz bunların içinde, edebiyat tarihine mal olmuş Cemşid’in sofrasıyla felsefe tarihine geçmiş Eflatun’un sofrasını biliyoruz. Öteki sofralardan, onlarda ne yenilip içildiğinden haberimiz yok. Ancak hepsinin üstünde bir şöhret taşıyan Gazi’nin sofrasını tanıyoruz ki ettiği geniş mana bakımından, milli…

Akdeniz’in lezzeti ile ünlü balığıdır Lagos. Buğulamasından tavasına kadar geniş yemek seçeneği olan, balık sofralarının en ünlü balıklarından. Lahos-Lahoz veya Grida balığı olarak da adlandırılmaktadır. Avcı bir balık türü olan Lagos, kum ve kaya lagosu gibi çeşitleri vardır. Akdeniz`e özgü bir balık olmakla birlikte Ege Denizi`nin Akdeniz`e yakın kısımlarında da görülebilir . Lagos balığı (Epinephelus…

Ege mutfağına ait bir yemek olan Kardala‘nın ana malzemesi hamur ve kuzu gerdandır. Kardala aslında bir çeşit dürüm de sayılabilir. Tek farkı sarılarak değil, hamurun dilimlenerek servis edilmesidir. Servis tabağı büyüklüğünde kızartılan hamurların arasına gerdan kavurması konularak dilim haline getirilir. Malzemeler: 6-8 kişilik Hamur için: yarım kg un 1 su bardağı su tuz üzeri için:…

Son günlerde en sık karşılaştığımız sorular arasında ‘iyi balıkçı lokantası hangisidir?’ sorusu da yer alıyor. Birkaç yazdır, Bodrum-Gümüşlük, Ayvalık-Cunda gibi özellikle yeni açılmış bazı balıkçı restoranlarında karşılaştığımız ‘esintiler’ arasında deniz ürünlerine kebap muamelesi yapılması hayli ‘moda’… Pek de memnun olmuyoruz açıkçası. Bu yazın başında da Bodrum’un şirin balıkçı köyü Gümüşlük’te karşılaştık ‘deniz kebapları’ ile… Tamam,…

11 yıldır Gümüşsuyu’nda hizmet veren Pidos lezzetleri, yeni adıyla Asmalımescit’e taşındı. Pizzalarıyla dikkat çeken mekanın barı da oldukça popüler. Artık hepimiz biliyoruz; yazın İstanbul’da Boğaz hattı, kışın da Taksim civarı hareketleniyor. Gerçi bu yıl Nişantaşı’nı da yabana atmamak gerek. Semtte art arda kafe, restoran ve barlar açılıyor. Ama Tünel civarı da boş kalmıyor. Son olarak…

Kebapçılık konusunda Doğu Akdeniz bölgesinde merkez kentler Antakya, Adana, Tarsus ve Mersin’dir. Bu kentler içinde öncü konumda olan yerler ise Adana ve Tarsus’tur. Mersin ve Antakya’da kıyma kebabının hazırlık süreci Adana ve Tarsus ile benzer özellikler taşır. Bu kentlerde et, iki bıçak yardımıyla kıyma haline getirilir. Biri sivri, diğeri oval, yaklaşık 25-30 cm.’lik bıçaklar çapraz…

Fasulyeleri ayıklayıp, önce boyuna sonra enine bölün. Havuçları ufak küp şeklinde kesin. Birlikte 15-20 dakika kadar az tuzlu suda hafif diri kalacak gibi haşlayıp, süzün. Soğanı ince doğrayıp, kızgın yağda pembeleştirin. Fasulye ve havuç ekleyerek, 10 dakika çevirin. Yumurtaları çukur bir kabın içinde karıştırıp tuz, biber ekip geniş bir tavaya dökün. Üzerine fasulye karışımını yayın.…

Malzemeler 450 g kuru incir, incir şekerlemesi karışımı, 1 su bardağı demli Rize çayı, 1 çay bardağı pekmez, 2 yumurta, 1 tatlı kaşığı karanfil, 250 gr. un, 1 paket kabartma tozu Kuru inciri zar gibi küp küp doğrayın, incir şekerlemesini ince dilim dilim kesin. Hepsini demli soğuk çayda pekmez ve karanfil ile bir gece bekletin.…

Ayvalık… Asırlardır yeme içme ve eğlence kültürümüzde önemli yeri olan, rakının hayat bulduğu, yeşerdiği yerdir. Bu kitapta sunulan tariflerle Ege ve Ayvalık mutfağına doğru kısa bir yolculuğa çıkacak, kadehinizdeki rakıya seçkin eşlikçiler bulacaksınız. Karides Çorbası, Balık Paçası, Fenerbalığı Çorbası, Taratorlu Deniz Börülcesi, Kızarmış Peynirli Közlenmiş Kırmızıbiber ve Patlıcan, Midye Salatası, Balık Pastırması, Uskumru ve Palamut…

1 2 3 10