Bartın ilimize ait bir yemek olan Pum Pum çorbası ismiyle de çok dikkat çekici. Kaynamış suya yavaş yavaş yedirilen mısır unundan yapılır. Koyulaştıkça patlamalarının çıkardığı sesten dolayı “pum pum” denilir. Tabi içine tereyağı ve çemensiz Kastamonu pastırması da ekleniyor. Malzemeler: • 5 kaşık mısır unu • 3 su bardağı su + 2 su bardağı süt…
Bazı mekanlar vardır, yıllardır önünden geçer, hep merak edersiniz ama bir türlü içeri girmezsiniz. Arnavutköy’deki ismini tam da olduğu noktadan alan Akıntıburnu benim için bu mekanlardan biriydi. Ama geçen hafta kaideyi bozdum ve mekandan içeriye adımımı attım. Burası Boğaz’da uygun fiyata, farklı tatlar tadabileceğiniz bir yer. Her şeyden önemlisi içerisi çok ferah ve asla balık…
KUŞKONMAZ Sos ile servis edilen kuşkonmaz saplarını çatal ve bıçak yardımıyla makul parçalara keserek yiyebilirsiniz. Eğer kuşkonmaz saplarının sosa batırılması gerekiyorsa ya da bu saplar büyük ise uçlarını kesin ve ayrı ayrı yiyin. Böylece sosun masaya damlamasını önlersiniz. Kuşkonmaz saplarını elinize alabilir, sosa batırarak sert kısımlarını yiyebilirsiniz. Küçük kuşkonmaz saplarını ise sosa batırarak hepsini yiyebilirsiniz.…
Haşhaşlı Katmer Tokat yöresine ait bir börek çeşidi. Bu böreğin en büyük özelliği sac üzerinde yapılıyor olması. Böreğe tadı veren de sacda pişirilmesi. Hazırlama süresi 1 saat 6 kişilik Malzemeler: 1/2 kilogram un 250 gram haşhaş 150 gram margarin 1 fincan su tuz Hazırlanışı: Yoğurma kabına unu, suyu ve tuzu koyup kulak memesi kıvamına gelene…
Dünyanın en faydalı yiyeceklerinden bir tanesi olan sarımsak ve soğanın seveni çok olsa da kokusu nedeniyle bir engel olarak görülür. Ancak sindirim sistemine yardımcı, bağışıklık sistemini güçlendirici, toksin uzaklaştırıcı, anti-mikrobik ve iltihabik oluşuyla her zaman tüketmeniz gereken bir baş tacıdır. Peki keskin kokusu nedeniyle yemekten imtina ettiğimiz sarımsak kokusunu ne geçirir? Sarımsak yedikten sonra ilk…
Bu kitapta herkesin kolaylıkla yapabileceği pratik ve nefis yemek çeşitleri yer almaktadır. Özel günlerde hazırlayıp dostlarınıza sunabileceğiniz, içinde nefis çorbalar, aperatifler, başlangıç yemekleri, pratik salatalar, sandviçler, ana yemekler, ilginç tatlılar ve değişik sosların yanı sıra alternatif içeceklerin de yer aldığı Butterfly’dan Özel Tatlar kitabı kendi alanında birçok yenilik taşıyor. Yazarlar: Leyla Akçağlılar, Ebru İpekçi Yayınevi:…
Osmanlı Hanımları Mutfakta 1880-1926 yılları arasında yayınlanmış Osmanlıca kadın dergilerindeki yemekle ilgili makalelerin derlemesinden oluşuyor. Makalelerin bir kısmı sofra düzeni, mutfak ve yemek kültürü, beslenme alışkanlıkları üzerine, bir kısmıysa yemek tarifleri içeriyor. İmparatorluğun son yıllarından cumhuriyetin ilk yıllarına, alaturkalıktan alafrangalığa geçerken sofra, mutfak, kadın, beslenme, yemeğe dair…”Dolayısıyla buradaki makaleler, Osmanlı İmparatorluğu’ndan Türkiye Cumhuriyeti’ne geçiş dönemi…
Bu tarifi unutalı yıllar olmuştu. Orman kokusunu andıran, sofranıza bir anda nemli topraksı ağaçlardan bir esinti getirecek olan bu baharat karışımını mutlaka deneyin. Bir zamanlar bunu minik kavanozlara koyar, arada açıp koklardım. Her türlü yemek, çorba, yumurta, makarna, ızgara et vb. lezzetlere biraz ekmeniz sizi ormanlarda serin bir yürüyüşe çıkarmaya yetecektir. 2 avuç kuru mantar,…
Edirne mutfağı genellikle Osmanlı saray mutfağının lezzetlerini yansıtan bir mutfak kültürüne sahiptir. Günümüze kadar gelen etli yemekler, hamur işleri ve tatlılar, özellikle iftar sofralarında hala tercih ediliyor. Hem iftarda hem de sahurda çorba vazgeçilmez. Yörenin tarhana çorbası oldukça meşhur. Ana yemekler olarak da, etli yemeklerde damat paçası, ciğer sarma, Çerkez tavuğu tercih ediliyor. Halen günümüzde…
Yöresel mutfak kültürlerini inceleyen kitaplara her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Yasmina Lokmanoğlu’nun kaleme aldığı “Dünden Bugüne Mersin Mutfağı”, Toroslar’dan Akdeniz’e zengin mutfak kültürlerinin birleştiği bir yer olan Mersin‘i ve yemeklerini anlatan yetkin bir eser. Kitap tanıtım yazısında şöyle anlatılıyor: “Türk mutfağı, özgünlük ve çeşitlilik bakımından geniş bir yelpazeye sahiptir. Orta Asya’daki yemek kültürünü Anadolu’ya…