FREE WORLDWIDE SHIPPING OVER $100

LAST CALL: LOWEST PRICE GUARANTEE 50% OFF. EXPLORE

Gurmelerden
Posted in

Gurmebüs’le lezzet turları

Posted in

Uygun fiyatlarla yeme-içme-gezme meraklılarının kurduğu ‘Sonradan Gurmeler’, İstanbul’un çeşitli semtlerine Gurmebüs ile tur düzenliyor. Özel olarak dizayn edilen ‘cici’ otobüsle çıkılan ilk iki seyahatin notları, okurken ağzınızı sulandıracak cinsten…

Her şey bir e-davetiyeyle başladı; davetiye bile iştah açmaya yeterdi:
‘İstanbul’un zengin yemek kültürünü ve birbirinden lezzetli yöresel tatlarını birlikte keşfettiğimiz Gurmebüs-İstanbul gastronomi turu 2012 yılı seferlerine başlıyor! Gurmebüs, bundan böyle Armada Otel’in restore ettirip kullanıma soktuğu İstanbul’un en eski Mercedes Benz otobüsü ile yoluna devam edecek. Yılın bu ilk turunda rotamız, Fatih ve çevresi.’

İSTANBUL’UN TADINA VARDIK
Sonuçta lezzet meraklısı bir grup insan, bir cumartesi günü Saat 12.30’da Taksim AKM önünde buluştu. Fatih’e doğru yola çıkıldı.

– İLK DURAK – FATİH KARADENİZ PİDECİSİ: Sonradan Gurmeler ekibine göre burası ‘İstanbul’un işleyen en eski Kradeniz pidecisi’; 60 yıllık. Giresun-Tirebolu usulü pide yapıyor Mehmet Yazıcı ve oğlu.

– TOPHANE NE DEMEK?: Kaşarlı pide çocukken yediklerimiz gibi… Kapalı kıymalı-yumurtalı pidenin kapalı tarafı törenle açılıyor ve o üstte açılan parçayı yumurtaya banmamız öneriliyor! Bu arada müessesede bize bir kıyak yapıp ‘Tophane’ adlı bir şey getiriyorlar ki… Tombul bir minik ekmek, üzeri kesilmiş içinden yumurtalı bir iç çıkmış… Of of…

– ÖNCE FOTOĞRAF: Sonraki her durakta olacağı gibi yemeğe önce fotoğraf makinelerimiz ile saldırıyoruz! Sonra da ekmekler banılıyor.

– 2. DURAK PAÇACI NECİP USTA-HAYAT LOKANTASI: Erzurum’da öğrendiği reçeteyi, 40 yıldır İstanbul’da uyguluyor Paçacı Necip Usta. İstanbul’un en eski paça ustalarından biri. Bir tür esnaf lokantası burası. Hayat Lokantası’nda ben, paça yerine papaz yahnisi yedim ki… Aman Allah’ım! O et, o soğanlar, o kıvam; muhteşem! Ekmeği suyuna bana bana… Bu arada giderseniz başınızı kaldırın lokantanın bulunduğu binayı, Mimar Muhittin Fehmi’nin eserini hayranlıkla izleyin derim…

– 3. DURAK BARBAROS YOĞURTLARI: Bu işletme ismini yoğurtlarını ilk olarak satmaya başladığı Beşiktaş’taki Barbaros Hayrettin Paşa iskelesinden alıyor. Günlük olarak imal edilen bu lezzetli yoğurtlar, 100 yıla yakındır aynı maya ile mayalanıyormuş. Mekanda aynı sütten tatlılar da var. Ama yoğurt, yoğurt değil süt sanki; ağızda o süt tadı akıp gidiyor.

TURŞU SEVENLER İÇİN CENNET
– 4. DURAK HÜSEYİN ERSOY TURŞUCUSU: Fatih’in en eski turşucularından biri. Hüseyin Bey’in oğlu Adil Bey genç, esprili ve konuşkan… Bize ailesinin tüm dünyaya turşu satan Bursa Orhangazi-Gedelek Köyü’nde yaptığı turşulardan birer bardak hazırlarken hikayeler de anlatıyor. Tarihi Sultanahmet Köftecisi’nde servis edilen meşhur acı sosları ve Gemlik’ten gelen sele zeytiniyle de meşhur.

– 5. DURAK BAŞİR BAHÇIVAN SOFRASI: Ve artık kebap zamanı… Burada Siirt yöresine özel Büryan Kebabı‘nı ve yine o yöreye ait perde pilavını tadıyoruz, yayık ayran eşliğinde. Büryan Kebabı, özel olarak açılan kuyularda, hava almaması için çamurla kapatılan testilere konan Balıkesir’den özel olarak getirilen etler, pişirildikten sonra tercihe göre kemikli ya da kemiksiz olarak taş fırınlarda hazırlanan pideler üzerinde dilimlerle getirilerek servis ediliyor.

Ayran, Kadın Pazarı’ndaki pek çok yerde bakır kaplarda bol köpüklü kaşıklarıyla geliyor ve harika. Ben oradaki ‘çöp şiş’i Büryan’dan çok daha fazla beğendim. Perde pilavının içinin kuru olma tehlikesi oluyor bazen, burada yediğimiz iyiye yakındı; sadece içindeki üzüm ve dışındaki bademler için bile yerim; o ayrı zaten…

BIÇAK KEBABI ‘PAMUK GİBİ’
– SON DURAK: Durak Kebap. 1953 yılından beri Siirt’in Cumhuriyet Meydanı’nda hizmet veren ve bıçak kebabı denilince akla ilk gelen isimlerden biri haline gelen Durak Kebap, ikinci kuşağın önderliğinde, lezzet durağını İstanbul’a da taşıma kararı almış. İkinci bir şubesi de Koşuyolu’nda açılmış. Durak Kebap Kadınlar Pazarı’nın en son noktasında.

Ben ‘O son perde pilavını da yemeyecektim, artık bir şey yiyemem’ derken önce çiğ köfte ve acılı ezmeler geliyor… Ardından herkese yarımşar porsiyon ‘bıçak kebabı’ geliyor; hani şu kıyması satırla kıyılan. Zorla bir tadıyorum ve… O ‘pamuk gibi’ kebaptan 1 porsiyon ydaha ısmarlanıyor! Üzerine de ‘sarı burma’ (muhteşem) adlı tatlıdan iki porsiyon yeniyor!

SUR OCAKBAŞINDAKİ KALFA: ANTHONY BOURDAIN EN YAKIN ARKADAŞIM
– SONRADAN GURMELER KİM?
Tanışmaya otobüste başlanıyor. Herkes adını, işini, oraya nasıl geldiğini anlatıyor. ‘Sonradan Gurmeler’, internette bayağı aktif bir yeme-içme-paylaşma ekibi.2010’da kurulmuşlar. İstanbul başta, İzmir, Ankara, Samsun ve Bursa’da 150’nin üzerinde esnaf lokantasını gezmişler.

Türkiye’nin dörtbir yanında 1500’ün üzerinde üyesi var. Seçtikleri esnaf lokantasında 25 kişi, genellikle 25 TL limiti ile lezzet keşfi yapıyorlar.

– TUTMASAM ANTONY’Yİ ‘CEP’TEN ARAYACAKTI!
Biz Büryan yemeye giderken oranın ünlü lokantalarından -ki orası gerçekten iyidir- Sur Ocakbaşı’nın önünden geçiyoruz. Bir genç ‘Ya niye oraya gidiyorsunuz ki, burası daha iyi’ derken ‘Ben gelirim hep size, Antony Bourdain’li (ABD’li ünlü gurme-yazar) programı da seyrettim’ dedim.
Genç ‘Tabii ya, adam efsane, geldi burada yedi; Anthony en yakın arkadaşlarımdan biri’ dedi.
Ben, gayri ihtiyari kahkahayı basınca da aldı telefonunu eline ‘Bakın ararım şimdi’ dedi; ‘Saat farkı’ dedim ve zor zapt ettim kendisini.

– TURŞU AİLESİYLE TANIŞIN
Hüseyin Ersoy Turşucusu’ndan Adil Bey, bize rengarenk turşu kavanozlarıyla dolu dükkanında fotoğraf için yer açmaya ve hizmet etmeye çalışırken ‘turşu ailesini’ anlatıyor: Lahana turşuların anasıdır; salatalık babası; pancar da çocukları…

İKİNCİ TUR SİRKECİ’YE
– TURA İLGİ TAVAN YAPTI: Malum sosyal medya çok aktif, herkes yediğini içtiğini twitter’dan, instagram’dan paylaştı; bugunbugece.com bu turu özel haber yaptı; bu yayıldı; sonuçta Gurmebüs bir anda onunla tadım turuna çıkmak isteyen onlarca kişinin ilgi odağı oldu.

Ve yoğun ikinci Gurmebüs turu daha geniş bir katılımla Sirkeci ve çevresinde yapıldı.
– PANDELLİ: Orada ilk Pandelli‘ye gidildi; Mısır Çarşısı’nın içinde yatan tarih… Biz patlıcanlı-dönerli böreğimizi yerken (adı börek ama lazanya gibi, pamuk gibi bir şey) bize restoranın tarihi hakkında bilgi verildi. ‘Pandelli’ye aşçı transfer edilmez, buranın aşçısı burada yetişir, eli ayağı tutana kadar da burada çalışır’ cümlesi her şeyin özeti gibiydi.

– HACIBEKİR LOKUM: Kastamonu’nun Araç İlçesi’nden İstanbul’a gelerek 1777 yılında Bahçekapı’da açtığı küçük şekerci dükkanında, lokum, akide gibi şekerlemeleri bizzat imal edip satmaya başlayan Şekerci Bekir Efendi, iki asrı aşan bir maziye sahip. Kaymaklı lokumu harika!

– BÜYÜK KEŞİF! HOCAPAŞA: Sirkeci’de Büyük Postane’nin önünden devam edin, Cağaloğlu’na doğru kıvrılmak yerine tam karşıya geçin; işte orası Hocapaşa. Orada bizim için kurulan dev masaya oturduk.
Önce Bolu Sofrası’ndan zeytinyağlılar geldi (fena değildi), Hocapaşa Pidecisi’nden pide; (Fatih’tekinden sonra ‘eh’ti), ‘şehzade cağ kebabı’ bazılarımıza yağlı geldi ama sevenler de çok sevdi. Kasap Osman ve Namlı Rumeli Köftecisi’nden gelen köfte, 10 numaraydı. Döner İstanbul’un en iyi ilk 5’ine rahatlıkla girerdi!

– ARGAN YAĞI-İRAN HAVYARI: Tabii arada, bir tepsi baklava yedik; Mısır Çarşısı’nda Malatya Pazarı ile Develi Baharat’a uğradık… Burada İran havyarının en değerli havyar olduğunu öğrendim mesela.
Minicik şişesi 68 TL olan argan yağına büyük rağbet olduğunu gözlerimle gördüm ki hanımlar açıkladı: ‘Cilt için muhteşem, kırışıklığı gideriyor, elleri bebek yumuşaklığına getiriyor, saçlar için de çok yararlı.’ E, daha ne olsun!

– ORIENT EKSPRES LOKANTASI: Sirkeci Garı’nda yer alan ve 100 yıldan fazla geçmişi olan tarihi dokusuyla Orient Express Lokantası’nda son buldu yolculuk. Muhteşem fotoğraflar çekildi, harika lokumlar, kahve ve likör de artısıydı.

En çok merak edilenler

– HER HAFTA YAPILIYOR MU?
Hayır. Sonradan Gurmeler ve Armada ekibi şimdilik ‘Ayda bir-iki’ diyor ama bence katılıma göre turu artıracaklar.Talep büyük.

– NASIL KATILIRSINIZ? http://www.gurmebus.com bilgi için doğru bir adres. Armada Otel de kendi sitesinde yakında tüm detaylara yer verecek şekilde düzenlenecek, oradan da bilgi alınabilecek.

– ÜCRET NE KADAR?
Bizim turlardan fiyat 50 TL idi. Ama 100 TL’lik doyduk. İşin en güzel yanlarından biri çok kişi ortaya birçok şey söyleyip çok şeyden tatmak, fikir sahibi olmak. Bir de ‘Ne kadar bahşiş veririm, ne kadar hesap gelir?’ dertleri yok! Biri bu işi toptan hallediyor. Siz yiyip kalkıyorsunuz.
– NERELERE TUR VAR?
Tur şimdilik İstanbul’da yapılıyor. Fatih, Beyoğlu, Sirkeci durakların ana merkezleri arasında; ekip bölgeyi genişletmeyi planlıyor.

Nilay Örnek

Kaynak: Akşam Gazetesi