Püf Noktaları

Aşure Ayında Afiyetle Yiyeceğiniz Enfes Bir Aşure Yapmanın Püf Noktaları

Aşure ayı geldi, evlerde bol şifalı ve bol lezzetli aşureler pişmeye başladı başlayacak. Tarih olarak Nuh’un gemisine, lezzet olarak damaklarımıza dayanan aşure, içerdiği onlarca farklı yiyecekle de tam bir şifa deposu.

Ancak aşurenin en önemli noktası “anne aşuresi” gibi aşure yapabilmek. Çünkü biliyoruz ki en güzel aşureyi hep kendi annemiz yapar.

Aşure yapmanın püf noktaları nedir, nelerdir diye bir düşünürseniz anne aşuresi yapmanın hiç de zor olmadığını göreceksiniz. O halde püf noktaları ortaya çıksın, puf puf aşureler löp löp yensin.

asure-gunu

Bakliyatları ayrı ayrı dinlendirin: Aşure yapacağınız günün bir gün öncesinde tüm bakliyatları ayrı ayrı sularda dinlenmeye ve içindeki gazlarını salmaya bırakın. Aşure yapacağınız gün ise yine ayrı ayrı dinlendirdiğiniz bakliyatları ayrı ayrı pişirin. Çünkü hepsinin pişme süresi farklıdır.

Bakliyatları iyice süzün ve ekleyin: Haşladığınız bakliyatları hiç suyu kalmayacak şekilde süzün ve böyle ekleyin aşurenize. Bakliyatları ne kadar iyi süzerseniz o kadar berrak bir aşure elde edersiniz. Ancak bakliyatların en besleyici kısımları haşlandıkları suda kaldığı için kararma bulanıklaşma pahasına da olsa biraz bakliyat suyu ekleyerek de yapabilirsiniz.

İncir ve diğer kuru meyveleri en son atın: İncir, ceviz ve diğer kuru meyveler aşurenin rengini karartma konusunda oldukça ısrarcıdır. Bu sorunu ortadan kaldırmak için en iyi püf noktası ise inciri farklı bir tencerede haşlayıp aşureyi kapattıktan sonra içine eklemek ve böyle servis etmek. Böylece incirler renklerini çok fazla veremeden servis edilmiş olacaktır.

Biraz süt, rengini açar: Aşurenizin rengi eğer koyu olduysa içine koyabileceğiniz çok az süt hem kıvam verecektir hem de rengini açacaktır.

asure-tarifi

Mevsim meyvelerini ve yemişlerini kullanın: Her sene tarihi değiştiği için ana malzemelerin yanı sıra mevsim meyveleri ve yemişlerinden de kullanabilirsiniz. Örneğin kestane, özellikle kestane şekeri gibi olacağı için aşurenin içine oldukça uygun bir tat olarak eklenebilir.

Karanfil ve gül suyunu unutmayın: Aşurenin belki de en önemli noktalarından bir tanesi de keyif veren gül ve karanfil kokusudur. Bir cevzenin yarısına kadar su doldurun, içine üç adet karanfil atın. İyice kaynatın. Aşurenin altını kapatmaya yakınken gül suyu ile birlikte dökün.

Adettendir, porselen kase kullanın: Aşure servis ederken ne olursa olsun porselende servis etmeye özen gösterin. Alüminyum kapları aklınızdan çıkarın çünkü bu kaplar aşurenin tadını bozacaktır.

Saklarken mutlaka üstünü kapatın: Aşure, kıvamı ile görece yoğundur. Bu nedenle açık bir şekilde kaseleri dolaba koyarsanız mutlaka üzeri kuruyacak, dolaptaki kokular aşureye geçecektir. Bu yüzden mutlaka aşurenin üzerine en azından streç bir filmle kapatın.

Ayrıca Aşure Nasıl Yapılır? yazımıza ve içindeki tarife de bakmayı unutmayın.

Şimdiden afiyet olsun.