Mekanlardan
Posted in

Gurme ve yazarların damaklarından favori esnaf lokantaları

Posted in

Herhangi bir restorandan farklıdır esnaf lokantası, her ne kadar müdavimlerinin çoğunu çevre esnafı oluştursa da ev yemeğine hasret öğrenciler, lezzet peşinde olan ve canı bir kap sulu yemek çeken herkes müşterileri arasındadır. Esnaf lokantalarının müdavimleri güler yüz, bazen sohbet ama muhakkak kaliteli yemek beklerler. Günümüzde fine dining restoranların ve fast food mekanlarının revaçta olmasından etkilenmeyen bu mekanlar, yıllara meydan okuyarak misafirlerini en sıcak ve samimi şekilde ağırlamayı sürdüren cinsten. Bazen bir esnaf lokantasının kaç yıldır hizmet verdiğine bakmak o mekanın iyi olup olmadığını anlamak için yeterli. Ancak biz yine de sizler için sektörün önde gelen isimlerine favorilerini sorduk; Mutfak Dostları Derneği Başkanı Ahmet Örs, gurme ve yazar Ali Esad Göksel, Four Seasons Bosphorus mutfak şefi Mehmet Gök, Türk mutfağı araştırmacısı, gurme ve işletmeci Vedat Başaran, gurme ve yazar Sevim Gökyıldız, profesyonel mutfak danışmanı Osman Serim, gurme yazar Nedim Atilla ve FoodinLife genel yayın yönetmeni Gökmen Sözen‘in gözünden en iyi esnaf lokantaları sizler için kaleme aldık. İşte gurme damaklardan gelen yanıtlara göre en iyi 12 esnaf lokantası…

1.Hünkar-Nişantaşı\İstanbul
2.Kanaat-Üsküdar\İstanbul
3.Yanyalı Fehmi-Kadıköy\İstanbul
4.Çiya-Kadıköy\İstanbul
5.Nar Lokantası-Nuruosmaniye\İstanbul
6.Hacı Abdullah-Beyoğlu\İstanbul
7.Tarihi Subaşı Lokantası-Nuruosmaniye\İstanbul
8.Şahin Lokantası-Beyoğlu\İstanbul
9.İmren-Çeşme\İzmir
10.Bankalar Lokantası-Beyoğlu\İstanbul
11.Kömür Lokantası-Fatih\İstanbul
12.Kısmet Lokantası-Kemeraltı\İzmir

Gündüz esnaf, akşam gurme ağırlıyor
Nişantaşı’nda Osmanlı mutfağının en önemli temsilcilerinden bir olan Hünkar Lokantası 1950’den günümüze misafirlerini ağırlıyor. İlk açıldıkları yer olan Fatih’te yakaladığı lezzeti Nişantaşı’na taşıyarak devam ettiren Ügümü ailesi, başarılarının sırrını ‘ilk günkü ruhu kaybetmemek’ şeklinde özetliyor. 2007 yılında İngiliz ‘Restaurant Magazine’ tarafından Dünya’nın en iyi 100 restoranı arasında gösterilen Hünkar bugün Nişantaşı ve Etiler’deki iki şubesiyle misafirlerine hizmet veriyor.

Kanaat Lokantası midelere taht kuruyor
1933 yılında Üsküdar bit pazarında kurulan daha sonra bugünkü adresine taşınan Kanaat Lokantası esnaf lokantasına uygun sade dekoruyla ferah aydınlık bir mekanda misafirlerini ağırlıyor. Türk mutfağının akla gelebilecek her çeşidini barındıran tezgahtan seçim yapmak zor. Yemeklerde Özbek pilavı tatlılarda dondurma konusunda iddialı olan Kanaat lezzetinden taviz vermemek adına reçetelerini değiştirmiyor.

Osmanlı ve Türk mutfağını temsilen…
Kadıköy’ün en köklü işletmelerinden olan Yanyalı Fehmi Lokantası tam 93 yıldır misafirlerine hizmet veriyor. Geniş mönüsüyle misafirlerini seçim yapmakta zorlayan Yanyalı Fehmi Lokantasında dokuz çeşit pilav bulunuyor. Soğanlı kebabı, Yanya köftesi ve pilavı çok beğenilen Yanyalı Fehmi Lokantası’nın bir de bahçesi bulunuyor. Başka yerde şubesi bulunmayan Yanyalı Fehmi Lokantası’nın üçüncü kuşak işletmecisi Can Sönmezler “başında duramayacağımız için başka şube düşünmedik, bizim için ismimizi korumak çok önemli” diyor. Peynir tatlısı mutlaka denenmesi gereken Yanyalı Fehmi lezzetleri arasında.

Anadolu mutfağını şehre getiriyor
Zengin Anadolu yemek kültürünün unutulmaya yüz tutan tatlarının bir anlamda deneysel mutfağı olma hedefiyle 1987’de açılan Çiya, her ne kadar kendini “Güneydoğu ve Doğu Akdeniz Mutfağı” olarak tanımlasa da Anadolu’dan Mezopotamya’ya uzanan bir coğrafyanın sonsuz zenginlikteki kültür mozaiğinin geçmişten günümüze uzanan bir yansıması. Azeri, Gürcü, Türk, Arap, Ermeni, Osmanlı, Süryani, Selçuklu, Yahudi kültürlerine ait yemekler yörenin gelenek, görenek ve inançlarına uygun olarak hazırlanıp sunulur. İlerleyen yıllarda bünyesine kebabı da katan Çiya’nın bugün aynı sokakta 3 farklı restoranı bulunuyor.

Nar Lokantası’nda unutulmaz lezzetlere yolculuk
Geleneksel Türk ve Osmanlı mutfak kültürü değerlerinden oluşan yemekleri, “Saray Mutfak” kültüründen “Kırsal Mutfak” kültürüne kadar uzanan tüm mutfak kültürünü mönüsüne alan Nar Lokantası, Türklerin tarihe ilk çıktıkları dönemden günümüze kadar olan süreçteki ayak izlerinin olduğu tüm coğrafyalarda oluşturdukları kültürleri sentezleyerek mutfak ve lezzet dünyasına önemli katkılarda bulunuyor. Türk çizgilerinin hakim olduğu iç tasarımında görsel bir şölen sunan Nar Lokantası, mönüsü ile de damaklarda ve hafızalarda unutulmaz lezzetlere yolculuk vadediyor. Nar Lokantası misafirlerine her gün elliyi aşkın çeşitte mevsimsel ve doğal beslenme şartlarına uygun bir mönü sunuyor.

Bir Osmanlı mirası: Hacı Abdullah Lokantası
Kadife kumaşlar, vitraylar, varak süslemelerle Osmanlı esintili bir dekorasyona sahip Hacı Abdullah Lokantası,1888’den bu yana farklı adreslerde farklı isimlerle hizmet vermiş. Bugünkü yerine 1958’de taşınan ve 1994’ten beri Hacı Abdullah ismiyle müşterilerine hizmet veren lokanta, babadan oğula geçen mutfak şefliği geleneğine sahip. Açıldığı günden bugüne yemeklerinde aynı tadı koruma iddiasındaki lokanta Osmanlı ve Türk mutfak tarihinin en önemli yemeklerini misafirlerine sunuyor.

Hem sağlıklı hem leziz!
Tarihi bir mekanda yıllanmış lezzetleriyle 1959 yılından bugüne hizmet veren Tarihi Subaşı Lokantası, Osmanlı, Türk mutfağını ve ev yemeklerini yaşatan ender restoranlardan bir diğeri. Kapalıçarşı’nın duvarlarına bakan lokanta aynı aileden üçüncü kuşak tarafından işletiliyor. Mutfak ve salonun iç içe olduğu Tarihi Subaşı Lokantasında Hünkar beğendili kebabınızı yerken aynı zamanda oturduğunuz yerden tabağınızdaki yemeğin hazırlık aşamasının bütün evrelerini görebiliyorsunuz. Dededen kalan tariflerin yanı sıra dededen kalan kuralları da uygulayan lokantanın öncelikli amacı lezzetli ve sağlıklı ev yemeği pişirmek olarak süregeliyor.

Günde 400 kişiye servis eden Şahin…
Tipik bir aşçı lokantası olan Şahin Lokantası, tam 45 yıldır müdavimlerine lezzetli Türk ev yemekleri sunuyor. Şahin Lokantası’nda, özel imal edilmiş içi tuğa kaplı kuzinede pişen yemeklerin lezzeti dillere destan. Şahin’de Mönü mevsime göre değişiyor. Misafirlere kış mevsiminde kapuska ve paça, bahar aylarına girildiğinde ise enginar, bakla ve bol patlıcanlı yemekler sunuluyor. Kıymalı pazılı talaş böreği de lokantanın spesiyalleri arasında. Yaklaşık altmış kişi kapasiteli Şahin Lokantası günde yaklaşık dört yüz kişiye hizmet veriyor.

Ege’nin tüm güzellikleri İmren’de
Abdurrahim ve Kadagan kardeşler tarafından 1953 yılında Çeşme çarşı içinde açılan İmren Lokantası, lezzet peşinde koşanların uğramadan geçemedikleri bir adres. Yılın her ayı açık olan lokanta bahçesi ve salonuyla toplamda yüz kırk kişiye hizmet veriyor. Misafirlerine her gün zeytinyağlı ve etli yemekler sunan İmren Lokantasında, mönü Ege ve Rumeli mutfağının modern mutfakla harmanlanmasından oluşuyor. Papaz yahnisi lokantanın favori yemekleri arasında yer alıyor.

Bankalar Lokantası’nda her gün farklı bir mönü
1947’den bu yana hizmet veren Bankalar Lokantası’nda saat en geç 16.00’da yemekler bitmiş, lokanta kapanmış oluyor. Lokantada her gün çıkan yemeklerin yanı sıra haftanın belirli günleri çıkan belirli yemekler bulunuyor. Her gün farklı bir çorbanın servis edildiği Bankalar Lokantası’nda kadın budu köfteyi sadece Cuma, kağıt kebabını ise Salı günü yiyebilirsiniz. Ayrıca mevsimine göre, ilkbaharda kuzu tandır, kuzu kapama, zeytinyağlı enginar kış aylarında ise ıspanaklı yemekler müşterilerin beğenisine sunuluyor. Eski bir Ermeni tatlısı olan Havidz Cuma günleri Bankalar Lokantası’nda yiyebileceğiniz özel bir lezzet.

Balık yiyebileceğiniz bir esnaf lokantası: Kömür
İstanbul’un tanınmış esnaf lokantalarından bir olan Kömür lokantası, 1989’dan beri Türk mutfağının seçkin lezzetleriyle misafirlerini ağırlıyor. Her lokantada bulunmayan ısırgan çorbası ve karalahana çorbası gibi lezzetler sunan Kömür Lokantası’nda, sabah kahvaltısı saat 4.00’te çorba, sahanda yumurta ve su böreği servisiyle başlıyor. Her gün iki yüz çeşit yemeğin sunulduğu Kömür lokantasında balık ayrı bir önem taşıyor. Hamsiden somona, mevsimine göre ızgara, tava, buğulama balık yemekleri misafirlere sunuluyor

Odun ateşinden gelen lezzetler
İzmir’de tarihi Kemeraltı Çarşısı içinde 1967 yılından beri hizmet veren Kısmet Lokantası yüz kişi ağırlama kapasitesine sahip. Türk mutfağından kırk farklı çeşit yemeğin hazırladığı Kısmet Lokantası’nda günde ortalama beş yüz kişi yemek yiyor. Urlalı Hasan Çağan tarafından kurulan lokanta Urlalı Hasan Usta olarak da biliniyor. Lokantada yemekler sabah 07.00’de yakılan, alttan odun ve kömürle kızdırılan, tabanı dört santim döküm olan fırında pişiriliyor. Mutfağında, Kasım ayından Mayıs ayının sonuna kadar her Perşembe pastırmalı kuru fasulye pişirilen Kısmet Lokantası’nda Ege otları ile yapılan yemekler önem taşıyor.