Mekanlardan
Posted in

Big Chefs, kışa özel menüsüyle iştahları kabartıyor

Keyifli atmosferi ve ardı ardına kesilmeyen yenilikleri ile günün her saatini özel kılan Big Chefs, kışa özel hazırladığı menüsüyle damaklara lezzet, keyiflere keyif katıyor! Soğuk havaların tadını çıkartmak için hazırlanan kışa özel menüsüyle Big Chefs, bu sezon da lezzet dünyasındaki öncülüğüne devam ediyor…

Ankara’da başlayan lezzet yolculuğuna İstanbul, Gaziantep, Mersin ve Antalya illerinde açtığı şubeleri de katarak hızla büyüyen Big Chefs, bu kez kış aylarına özel hazırladığı menüsü ile sevenlerinin içini ısıtmaya hazırlanıyor. Çocukluk yıllarındaki sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi yumurtalı ekmeğin Big Chefs uyarlaması “Cicipapa”, Meksika mutfağının vazgeçilmezi “Tex Mex Steak”, İspanyol tatlarını ayağımıza getiren “İspanyol Omlet”, Fransızların meşhur tatlısı Creme Brulee’nin geleneksel tatla buluşması “Güllü Lokumlu Creme Brulee” ve NASA’nın astronotları için en ideal besin ilan ettiği Kinoanın salatayla hayat bulmuş hali “Kinoa Tabulleh”, Big Chefs’in kışlık menüsünde değişik tatlar arayanların vazgeçilmezi olacak.

Menüsündeki her lezzeti bir klasik haline getiren Big Chefs, kış sezonuna devrim yaratacak tatlarla giriyor. Sağlık ve lezzete her daim öncelik veren Big Chefs’in kış menüsünde yer alan “Kinoa Tabulleh”, yaşlanmayı geciktirici ve kanseri önleyici özellikleriyle menünün en ilgi çekici tabaklardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Birleşmiş Milletlerin 2013’ü “Kinoa yılı” ilan etmesiyle Avrupa ve Amerika başta olmak üzere tüm dünyada büyük rağbet gören Kinoa, Big Chefs’e özgü haliyle menüde yerini alıyor.

Lezzetli yemeklerin ardından tatlı düşkünlerini de unutmayan Big Chefs, kış aylarına özel “Balkabaklı Cheesecake”, kışın temsilcisi kestanenin hayat verdiği “Kestaneli Pişmaniye Tatlısı” ve Big Chefs’in favorilerinden “Blueberry ve Mozarellalı Künefe” gibi sıra dışı tatlılarla sezona iddialı bir giriş yapıyor.

One Reply to “Big Chefs, kışa özel menüsüyle iştahları kabartıyor”

  1. özlem

    Big Chef’s uyarlaması olarak sözü edilen ”CiciPapa” Rumeli’den Trakya bölgesine yerleşenlerin, yumurtalı ekmek için kullandıkları isimdir.
    Şayet yanlış anlamadıysam bu isim ilk kez Big Chef’s tarafından keşfedilmiş gibi bir anlatım var.
    Rumeli kökenli bir ailenin torunu olarak,bu hatayı düzelterek; Sizlere CiciPapa ile ilgili bir yazı gönderiyorum.

    Cicipapa ( Yumurtalı Ekmek )
    Trakya’ nın her yerinde özellikle çocuklara yumurtayı sevdirebilmek için kahvaltı sofralarında çokça rasladığımız bir uygulamadır yumurtalı ekmek. Pomak yerleşimlerin yoğun olduğu, Babaeski, Alpullu, Sinanlı, Hayrabolu, Pehlivanköy ve civarında daha çok “cicipapa” ismiyle anılır. Trakya’ nın bu kesiminde klasik yağda kızartma yoluyla pişirme yönteminin yanında, bir fırın tepsisine yumurtalı harca bulanmış ekmeklerin dizilip altlı üstlü fırınlama yoluyla pişirilir. Odun fırınında tok hamurdan pişirilmiş ve ince dilimlenmiş köy ekmeğiyle hazırlanması tavsiye edilir. Evdeki bayatlamış ekmeklerin de bu yolla değerlendirilmesi yoluna gidilebilir.
    Malzemeler :
    3-4 Yumurta
    2 Yemek kaşığı sıvıyağ
    Yarım çay bardağı süt (…veya yoğurt )
    Tuz, karabiber
    İnce kesilmiş ekmek dilimleri
    Kızartmak için sıvıyağ
    Not : Köy ekmeği daha sıkı gözeneklere sahip oluşu ve kendine has lezzetiyle geleneksel tariflere göre tercih edilse de, zamanın şartlarına göre tost ekmeğiyle de denenebilir. Fakat, fırınlardan aldığımız beyaz ekmekler gevşek gözenekli ve sert dış kabuğa sahip olduğu için istenen sonucu vermeyebilir.

    Yapılışı :
    Ekmekleri ince ince dilimleyip, kenara alın.
    Yumurtaları yayvanca bir kap içerisinde önce yağ ile, ardından sütünü de ilave edip iyice çırpın.
    Süt yoksa, yoğurt da tercih edilebilir. Bu yumurtaların ağırlığını alır ve ekmeklerin yumuşacık olmasını sağlar.
    Tuz ve karabiber ilave edip biraz daha çırpın. Karabiber ne kadar tercih sebib de olsa, geleneksel tariflerde karabibere muhakkak yer verilir. Hatta çok az pulbiber de atılması tercihe bırakılmıştır. Çocuklar için hazırlananlar da karabiber ve pulbiber gözardı edilebilir.
    Ekmekleri her iki tarafını yumurtalı harca bulayıp, ekmeğin üzerinde yer eden fazlalıkları hafifçe bir çatalla sıvazlayıp ( aksi halde kızartma yağınız çok fazla köpürür ), her iki tarafını çıtır bir gevrekliğe ulaşıncaya, nar gibi oluncaya değin kızartın.
    Yöredeki bir başka uygulama ise, yumurtalı harca bulanmış ekmeklerin altı hafifçe yağlanmış bir fırın tepsisine alınıp, altlı üstlü kızarıncaya değin fırınlanması şeklindedir.
    Ekmeklerin fazla yağlarını emmesi için bir kağıt peçete üzerine alıp, ılık ılık servis yapılır.

    Kelimeler: Trakay Mutfağı Kahvaltı Sofrası Yumurtalı ekmek Cicipapa Alpullu Pomak yerleşimleri Alpullu Babaeski Pehlivanköy Sinanlı Hayrabolu
    http://www.trakyagezi.com/trakya-mutfagi/yumurta-yemekleri/169-cicipapa-
    yumurtali-ekmek-.html

Comments are closed.