Mekanlardan
Posted in

Maria’nın çikolata kokan bahçesi

Çikolatanın mutluluk hormonu salgılayan yanını bir kenara bırakalım. Lezzetiyle cezbeden tatlı dünyasının başyapıtı çikolata ile yapılabilecek öyle çok şey var ki. Yılların mutfak deneyimini çikolataya da yansıtan isimler de yok değil. Bunlardan biri de Maria Ekmekçioğlu. Yeme içme sektöründe adıyla ve mekanıyla sık sık gündeme gelen Ekmekçioğlu’nun mutfağından oldukça farklı çikolataları incelemeden edemedik…

İstanbul’daki lezzet yolculuğuna ilk adımlarını attığı Etiler’e kaldığı yerden devam eden Maria’nın Bahçesi, Etiler şubesiyle müdavimleriyle buluşmayı sürdürüyor. Tam anlamıyla Ege mutfağına sahip olan mekan, nadide lezzetlerini sergilerken görsellikten de ödün vermiyor. Başka yerde tadamayacağınızın garantisini verebileceğimiz tatlılar da yine Maria’nın Bahçesi’nde. Markaya ismini veren ve hemen her köşesinde emeği olan Maria Ekmekçioğlu ile tatlı mı tatlı bir söyleşi gerçekleştirdik…

Bahçenin Rüyası!
Maria’nın Bahçesi Etiler’in pastane mutfağında çikolata hakim diyebiliriz. Yalnızca Fransız çikolatası kullandığının altını çizen Ekmekçioğlu, mekanın en meşhur tatlısının da Bahçenin Rüyası adı verilen spesiyal olduğunu dile getiriyor. Bitter çikolata ve karamel karışımından oluşan bu tatlı yaklaşık 9 yıldır Maria’nın Bahçesi’nde misafirlerin beğenisine sunuluyor ve yalnızca bu tatlıyı tatmak için mekana gelenler de yok değil. Bunun yanı sıra çikolatalı cheescakeler ve şaraba batırılmış armudun çikolata ile birleşmesi, bitter çikolata ve viski ile yapılan sarhoş çikolata keki, çikolata pidesi, trüfler, ganajlı, portakallı, sakızlı, dolgulu ve yaban mersinli çikolatalar ve daha birçok farklı çeşitte ürün Maria’nın Bahçesi Etiler’de çikolata severleri karşılıyor. Maria’nın son zamanlardaki favorisi ise blueberryli olarak adlandırdığı yaban mersinli çikolatalar. Çikolatayı ısırdığınızda içerisinde blueberry likörü ve reçel çıkıyor. Ağızda dağılan bu leziz ürün Maria ile birlikte birçok misafirin de favorisi olmaya başlamış.

Maria’nın lezzet sırrı?
Çikolatayla yaptıklarına bir sınır koymadan hayal gücünü sürekli kuvvetlendiren başarılı işletmeci, çikolata ile yaptıklarından büyük bir zevkle bahsediyor. Çikolatalı kurabiyeler ve çikolata zarfı da öne çıkan lezzetler arasında. Tatlıların yanı sıra çikolatayı yemeklerinde de kullanan Ekmekçioğlu, soslu bonfileyi bu şekilde yapmaya bayılıyor. Yemeklerde kullanılan demi glace sos içerisine mutlaka acı çikolata ilave eden Ekmekçioğlu, bunun kendi lezzet sırrı olduğunu da söylemeden edemiyor.

“Türkiye’nin her yöresinden tedarikçilerim var”
Tatlılarda kullanılan ürünleri bulmakta pek de zorlanmadığını dile getiren Ekmekçioğlu, Türkiye’nin bu konuda her geçen gün biraz daha gelişme gösterdiğini söylüyor. “Türkiye’nin her yöresinden tedarikçilerim var. Mersin’den cevizlerim, İzmir Tire’den böğürtlen ve karadut, Çeşme’den limonlarım, Muğla’dan bergamutlarım, Bodrum’dan ufak mandalinalarım geliyor. Bunlarla; tatlılar, likörler ve reçeller yapıyorum” diyen Maria Ekmekçioğlu, yöresel ürünlerden faydalanmaya bayılıyor. Vişnelerinin de çoğu zaman Alaçatı’dan geldiğini anlatan Maria, bunun yanı sıra Etiler’de dükkanın olduğu yerin çevresindeki tüm komşularının bahçesinde vişne ağaçları olduğunu bildiriyor. Başarılı işletmeci bu konuda komşuları ile anlaşarak onlara yaptığı likörlerden ikram ediyor ve karşılığında vişneleri ziyan olmaktan kurtarıyor ve mutfağında değerlendiriyor.

Son dönemde tanıdığı lezzetlerden biri olan yaban mersini ile oldukça farklı lezzetlere imza atan Maria, İznik’te ziyaret ettiği bir çiftlikte yalnızca yaban mersini yetiştirildiğinden bahsediyor. “Şuan mutfağımda 100 kilo yaban mersini var. Bunların 40 kilosunu reçel yapacağım. 60 kilosuyla da yaban mersini likörü yapacağım. Bu ürünü şimdiye dek bulmak hayaldi ancak Reha Bey’in İznik’teki çiftliği sayesinde artık ürün tedariğini kolaylıkla yapabiliyorum” sözlerini de ekliyor.

“Aşçı olmak; biraz kimyager, biraz matematikçi, biraz doktor en önemlisi de hayal gücünün kuvvetli olmasını gerektiriyor” diyen Maria, çünkü yemek yapmanın anında fikir üretmeyle ilişkili olduğuna inanıyor. Geçenlerde birden bire aklına gelerek uyguladığı bir üründen bahseden Maria: “Lavantaları tereyağına yatırarak bir hafta beklettim. Tereyağını erittim ve süzdüm. Daha sonra bu yağdan kurabiyeler yaptım. Kurabiyeler adeta lavanta tarlası gibi kokuyordu” diyor. Kokuya karşı ciddi bir ilgisi olduğunu gözlemlediğimiz Maria’nın dedesinin de araştırmacı bir doktor olduğunu öğreniyoruz. Dedesinin aynı zamanda parfüm ve kozmetik ürünleri yaptığını anlatan başarılı işletmeci, katıyağ üzerine yaseminlerin ve mayıs güllerinin konularak kokuya çevrildiğini ve el kremleri yapıldığını söylüyor. Maria’da buradan yola çıkarak kokulu kurabiyeler konusunda ilk denemesini lavanta ile yapmış.

İçi çikolata dolgulu çöreklerine karşı koyamayacağınız Maria’nın Bahçesi’nde, mutfakta yapılanların kokusu neredeyse tüm semti sarıyor. Misafirlerin Akmerkez’den aldığı kokuları takip ederek mekana ulaştıklarına şahit olan Maria, bu durumdan oldukça memnun olduğunu belli ediyor. Misafirlerinin tümünü göz önünde bulundurarak her damağa uygun lezzetler çıkaran deneyimli isim, glütensiz tatlılar da yapıyor. Örneğin; şeftali tatlısı, bal ve şarapta pişirilen armutlar badem ezmesiyle doldurulan armut tatlısı bunlardan bazıları. Yine mönüye yeni eklenecek olan tatlardan da bahseden Maria, bu yıl kıtır karamel ve dolmalık fıstıklar ile tartlar yapacaklarının müjdesini veriyor. Maria’nın Bahçesi’nde tartlar da öne çıkan ürünler arasında.

“Meyve konusunda Türkiye bir cennet”
Mutfağına kesinlikle katkı maddesi sokmaktan yana olmayan Maria, bu doğrultuda doğal ürünleri temin edene dek diretiyor. Mevsimsel tatlıların mönüde göze çarptığını görebiliyorsunuz. Bu da demek oluyor ki mevsiminde olmayan bir meyve ile hiçbir tatlı yapılmıyor. “Meyve konusunda Türkiye bir cennet. Yurtdışında bile meyveleri dilimle satıyorlar” diyen Maria, şuan mevsiminde olan karpuzdan; sorbe ve karpuzlu limonata yaptıklarını bildiriyor. Bunun yanı sıra yaban mersini ile limonata ve şampanya da yapılıyor. Maria’nın Bahçesi’nde Maria’nın favorisi ise Bahçenin Rüyası. Kendisi de bir çikolata hayranı olan Maria, çikolatayı sevmeyen kişilerin bu işi yapabileceğine inanmıyor.

Haber: Selcan Karaburun / FoodinLife