Mekanlardan
Posted in

Ankaralıların bildiği 10 lezzet durağı

Ankara, lezzetleriyle farklılık yaratan özel adreslere sahip bir şehir. Başkentimiz olmasının yanında, yoğun nüfusuna yönelik yeme-içme konusunda geniş alternatifler sunan Ankara’da keşfedebileceğiniz birçok lezzet durağı mevcut. Tabi ki daha çok Ankaralıların bildiği lezzet durakları bunlar. Bunlardan en dikkat çekenleri sosyal paylaşım platformu onedio.com editörleri, keyifli bir anlatımla şöyle listelemiş…

Çankaya Lokantası
Çankaya Lokantası, Hoşdere Caddesi üzerinde, Atakule’nin çaprazına denk gelen küçük, mütevazi bir esnaf lokantası. Bu sebeple sadece öğle yemeği servisi var. Ama bu yiyebileceğiniz en efsane dönerin burada olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Arnavut ciğeri ve diğer tencere yemekleri de harika.

Yalnız erken davranın, mekanın kapısına 12 gibi dayanın çünkü 15:00’den sonra zinhar yiyecek birşey bulamazsınız.

Hoşdere Caddesi No:228 Çankaya Tel: 312 438 24 96

Ye An Pide
Kayseri’ye özel “Cıvıklı” Pidede uzmanlaşmış bu mekanda lezzetten başınız döner de ne yapacağınızı bilemezsiniz diye tabelaya kocaman yazmışlar: Ye An. Gayet basit.

Bu dekorasyonuyla olmasa da çeşit çeşit enfes pidesiyle göz dolduran lokanta İskitler mevkine düşüyor. Yani öyle çok ayakatında değil. Ama ASKİ’nin karşısında olması her su aboneliği işlemini keyifli kılıyor. Bizce ofisçe toplanıp gidin. Su faturalarını da ödersiniz.

Kazım Karabekir Cd., Özer Han, No:31 İskitler Tel: 312 341 91 81

Meşhur Kayseri Tepsi Mantıcısı
Tepsi mantısı zaten efsane bir lezzet, ama öyle her yerde de karşınıza çıkmaz. Birlik Mahallesindeki Meşhur Kayseri Tepsi Mantıcısı gerçekten damağınıza inancınızı tazeleceyeğiniz bir yer.

Mekan bir aile işletmesi, mantının dışındaki yemekler de Kayseri mutfağından ve Kayserili hanımlar tarafından yapılıyor.

Bir de sır vereyim, devletin en üst düzeyleri yurt dışından gelen misafirleri için buradan tepsi tepsi mantı ısmarlıyor. Sizin ne eksiğiniz var?

Bir de söz verin, sucukiçi yemeden dönmeyeceksiniz!

Birlik Mahallesi 435- Cadde (Eski 5. Cadde) No:42/D Çankaya Tel: 312 496 38 38

4 . Cadde 720- Sokak No:2/B Yıldız Tel: 312 440 17 67

Yolluk Park 17
Bu mekanın fotoğrafını bulurken çok zorlandım, siz de kendisini bulurken zorlanacaksınız. Çünkü kapıda öyle tabela falan yok, ama yeri çok kolay. Ayrancı Pazarının yanındaki parkın hemen karşısı.

Peki bu kadar aramaya değer mi? O enfes yaprak ciğer için çok daha fazlasını yaparsınız emin olun.

Yolluk aslında bir mahalle meyhanesi. Sıcak ortamı, lezzetli mezeleri ve pırıl pırıl müşterilerini bir kere görseniz her hafta gidersiniz.

Ama asıl amacınız rakı eşliğinde yaprak ciğer, tereyağlı işkembe. Sakın unutmayın!.

Not: Ciğeri duble söyleyin.

Uçarlı Sk. No:17/A Ayrancı Çankaya Tel: 312 426 57 88

Pizza İl Forno
Pizzanın iyisini bulmak kolay değil. Seri üretimlerden bahsetmiyorum bile. Şöyle elde açılmış, ince hamurlu, sosu ağzınıza bulaşa bulaşa tıpkı bir Ninja Kaplumbağa gibi hararetle pizza yiyebileciğiniz bir mekan arıyorsanız ben sizin için buldum.

Utku isimli genç bir arkadaşın işlettiği Pizza İl Forno pizzanın hakkını veren ender yerlerden. Özellikle 4 Peynirlisi.

Sizden saklamayacağım aslında ben bu mekana hiç gitmedim, hep paket servis söyledim. Yıldız – Çankaya civarında oturuyorsanız siz de öyle yapabilirsiniz. Pizzanın yanında nefis de bir tiramisu yolluyorlardı, onu da söylemeyi unutmayın.

Konyalı Tandır
Bayıldığım ama bana en çok hayal kırıklığı yaşatan yemektir tandır. Yapması zahmetli olduğundan herhalde; çoğu pahalı restauran menüsüne koyar ama önünüze lezzetten nasibini hiç almamış bir et getirir.

Konyalı öyle değil. Çünkü Konyalı, Konyalı gibi Konyalı. Tandırı olması gerektiği gibi kiloyla/gramla satıyor. Yanında soğan ve turşu getiriyor.

Bu efsane lezzete koşarken yanınıza “Iıı ben soğan yemiyorum amaaa”cıları sakın almayın. Hatta bırakın içinizdeki neanderthal ortaya çıksın çatalı falan bırakıp direk elinizle yiyin. Yapın bunu. Adresi veriyorum:

Karacakaya Caddesi No:149 Siteler

Tel: 312 348 07 07

Esat Antrikot
Antrikot diyorum diye ahşap servislerde, “orta pişmiş”, kaya tuzu ve “homemade” hardal ile tatlandırılmış birşey beklemeyin. Basbayağı bir minibüsten bahsediyorum.

Köftesi ve sucuğu da güzel. Ama siz hızlı bir gecenin sonunda Esat’a uğrayıp yarım ekmek kaşarlı antrikotun tadına bir bakın. Sonra bir tane daha söyleyeceksiniz.

Ayrıca muhabbeti de bomba. Esatı bulmak için:

Not: Esat Doğu Kampüste, ya da Atatürk Hastanesi girişinde açar diyenler olmuş, Esat aşağıdaki adrese taşındı, en son 3 hafta önce gittim.

Bilkent 1, Real Arkası

Mutlu Lokantası
Senelerce Mutlu Lokantasının 3 yanındaki apartmanda yaşadım ve hayatımın en güzel günleriydi diyebilirim.

Mutlu lokantası minik bir esnaf lokantası ama öğlenleri müdavimleri Ankara’nın her yerinden adeta buraya akıyor. Bu sebeple yer bulmak zor.

Musakkası enfes, döneri gerçek Ankara döneri. Aramızda kalsın bu dönerin sırrının eti süt ve soğanda bekletmek olduğu söylenir. Mutlu’nun ustası nasıl yapıyor bilemiyorum ama bir porsiyon asla yetmiyor kendinizi ikinciyi söylerken buluyorsunuz. Üstelik bir de ekmekleri kızartmıyorlar mııı!

Tavsiyem, 12’de mekana gitmeniz, döner 4 gibi bitiyor çünkü.

Ayrıca kredi kartı geçmiyordu en son, aklınızda bulunsun.

Güvenlik Cad. No:69/D Ayrancı, Çankaya Tel: 312 426 28 42

Otlangaç
Sakarya Caddesindeki Otlangaç kapanmıştı ama her Ankaralının anılarında en nadide köşe yine onundu. Müjdeler olsun Torun Otlangaç (gerçekten de Otlangacın sahibinin torunu) bu efsane mekanı yeniden canlandırdı.

İstanbullular bilmez, Ankara’da güzel midye tava yemek imkansıza çok yakındır. Midye dolma konusuna hiç girmeyelim.

Ama işte bu çile nihayet son buldu. Zaman Mardin usulü dolmaları tek tek sayma, altın gibi kızarmış midyeleri sarımsaklı sosa bandırma zamanıdır.

Yıldızevler Mah. 708.sok. No:11/C Çankaya Tel:312 443 04 24

Tavukçu
İsmine aldanmayın, burası tavuk yemekleri satmıyor, burası Kızılay’ın ortasında bir rakı vahası!

Tavukçu’nun mazisi öyle renklidir ki Ankara’nın yerlileri için burası adeta bir müze sayılır. Boru değil Cemal Süreya’dan Rifat Ilgaz’a, Oğuz Atay’dan, Aziz Nesin’e, Türk entelektüellerinin çoğu burada demlenmiştir.

Yemekleri ve mezeleri de nefistir hani. Balık mevsiminde hamsi kuşu, diğer zamanlarda işkembe ve meyhane pilavı ve mekanın adına uygun olsun isterseniz soslu tavuk şiş hepsi damağınızı çatlatır.

Ama en çok muhabbeti tabii…
İnkılap Sok. No:25/A Kızılay Çankaya Tel: 312 425 30 17

Haber ve fotoğraflar onedio.com sitesinden alınmıştır