Türk-Osmanlı Mutfağı

Cercis Murat Konağı

Cercis Murat Konağı, İstanbul’da Mardin mutfağının zengin ve özgün yemeklerini sunan ve “İstanbul’un en güzel restoranları” arasında gösterilen nezih ve şık bir mekan. Bugün, geleneksel Mardin mutfağının en iyi örneklerinin sunulduğu, yine bu yemeklere uyum sağlayan mistik havasıyla, etkileyici 19. yüzyıl motifleri olan taş işlemeleriyle Cercis Murat Konağı, görenleri kendine hayran bırakan bir yapı.

Mardin’deki sivil mimari eserler ile adeta bütünleşen mimar Lole tarafından yapılan konak, Tüfekçioğlu ailesi için 1888 ‘de inşa edildi. 1947 yılında bu ailenin Mardin’den ayrılması üzerine konağın mülkiyeti de Hacı Tahir Şaar ve Hacı Ahmet Bilezikçi ailelerine geçti. 1956 – 1977 yılları arasında ise bugün konağın adıyla anıldığı Cercis Murat (Dilmener) buraya adeta damgasını vurdu. Daha sonra Hacı Hıdır Yılmaz’ın satın aldığı konak, 1992-1998 yılları arasında Mardin İl Turizm Müdürlüğü Hizmet Binası olarak hizmet verdi. Tarihi ve turistik bir mekan olması nedeniyle bir müze niteliği taşıyan konak, bugün hem pek çok kişinin ziyaret ettiği bir mekan olarak Mardin için önem taşıyor. 2001 yılından itibaren turizmci Ebru Baybara Demir tarafından yeni bir anlayış ve otantik değerleri korunarak düzenlenen Cercis Murat Konağı, Mardin halkı ile yöreyi ziyarete gelen yerli ve yabancı konuklar tarafından yoğun ilgi görüyor.

Yemekler
Bilenlerce de hakkının teslim edildiği gibi, Mardin Mutfağı; et ile bulgurun, çeşitli sebzelerin nefis bir uyumla uzun bir zaman diliminde ve de büyük bir emek dökülerek hazırlanan çeşitlemelerin yer aldığı zengin bir mutfaktır. “Mardin Mutfağı” özelliğini; yörede yetişen baharatların çeşitliliği, yemekler yapılırken gösterilen özen ve et ile uyumundan olduğu kadar, hazırlık süresinin uzun bir zaman dilimine yayılmasındaki mistik havadan da almaktadır. Tarçın, Kişniş, Mahlep, Zencefil, Yeni Bahar, Sumak, Pul Biber ve bademi “Mardin Mutfağı” ‘na zenginlik katan malzemeler olarak nitelendirebiliriz.

Cercis Murat Konağı’nın mönüsünde yer alan, Kişk Çorbası, Tarçınlı Mahlepli Patlıcanlı Pilav, Alluciye (ekşili erik yahnisi), Incasiye (pekmezli erik tavası), Kitel Raha (Süryani içli köftesi), Hımmısiye (ekşili nohut yemeği), Kazan Kebabı, Kaburga İçinde Sarmısaklı Yaprak Sarması, Dobo (kuzu but, badem, sarımsak, yeni bahar) ilginç yemeklerden bazıları.

Zengin Mardin mutfağını yemeklerinde tanıtan Cercis Murat Konağı, mezelerinde de yine yörenin zengin tadlarından ilham alıyor. Unutulmaya yüz tutmuş lezzetleri titiz bir araştırmayla inceleyip bulan Cercis Murat Konağı; tebbuli, tebbel, muammara, kiremfum, megbus gibi yörenin egzotik mezelerini konuklarına sunuyor. Alkollü ve alkolsüz zengin içki menüsünü bu lezzetlerle birlikte bambaşka bir keyfe dönüştürüyor.

One Reply to “Cercis Murat Konağı”

  1. baran

    Menü inanılmaz. Fiyatlar kebaplar’ın pahalı olmasının dışında meze ve aparetifler için çok ugun. Zaten gelen meze tepsisinde yok yok. Gelen yemeklerin lezzeti konusunda ise söylecek hiç birşey yok, görüşlerii paylaştım ziyaret ederek bilgi alabilirsiniz; http://www.geziyorum.net/cercis-murat-pasa-konagi-restoran/

Comments are closed.